Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Nis 01, 2021 - Nis 30, 2021

EÇEM/CEEE GÜNCEL | Nisan 2021

Istanbul Collaborative Grubunun Triadik Patent Başarısı

Özyeğin Üniversitesi EÇEM Direktörü Prof. Dr. M. Pınar Mengüç ile Sabancı Üniversitesi SUNUM ve EFSUN araştırmacıları Prof. Dr. Ali Koşar ve Prof. Dr. İbrahim Kürşat Şendur tarafından geliştirilen “Flow System For Avoiding Particle Agglomeration” başlıklı buluş Avrupa Patent Ofisi (EPO) (EP3365627B1) ve Japonya Patent Ofisi (JPO) (JP6559363B2)’nin ardından Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (USTPO) (US10837604B2) tarafından da tescil edildi.

Özyeğin Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi işbirliği ile ortak olarak tamamlanan bu patent oldukça prestijli ‘triadik’ ya da ‘üçlü’ patent olarak adlandırılmakta ve Türkiye’de sadece 20’nin altında triadik patent bulunmakta.

Buluş, bir akış sınırlayıcı içinde nano-parçacık topaklanmasını önlemeye yönelik yenilikçi bir sistem önermekte.  Bu yenilikçi metot nanoparçacıkların çeşitli uygulamalarda uzun süreli kullanılmasının önünü açabilecek.  Buluşun arkasındaki üç araştırmacı, ‘İstanbul Collaborative’ olarak tanımlanan araştırma gurubunun üyeleri ve bu patent kendilerinin ikinci ortak patenti. Patent’e, ve de Özyeğin ve Sabancı Üniversitesi tarafından yapılan haberlerin linklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

https://patents.google.com/patent/US20190049071A1/en 

https://www.ozyegin.edu.tr/tr/duyurular/15479 

https://gazetesu.sabanciuniv.edu/toplum-ve-bilim/ogretim-uyelerimizin-gelistirdigi-bulusa-triadic-patenti 

 

EÇEM ARGE Takım Lideri Dr. Cem Keskin Uluslararası Enerji Ajansı Annex-84 Çalışma Grubu Üyesi Oldu 

EÇEM ARGE Takım Lideri Dr. Cem Keskin, Türk Tesisat Mühendisleri Derneği'nin yetkilendirmesi ile EÇEM'i temsilen, Uluslararası Enerji Ajansı Bina ve Bölgesel Enerji Programı Annex-84 Çalışma Grubu'na dahil oldu. Isı Ağlarına Bağlı Binalarda Talep Yönetimi başlığı altında faaliyet gösterecek çalışma grubu, konu ile ilgili bir dizi alt proje ve akademik çalışma gerçekleştirecek. Bu çalışmaların, binaların ve bina gruplarının ısı enerjisi taleplerini belirleyen teknik ve sosyal faktörlerin yanı sıra talep yönetiminde dijitalleşme olanaklarının belirlenmesi doğrultusunda da çıktılar üretmesi hedefleniyor. 2025'e kadar devam edecek çalışmalar, Uluslararası Enerji Ajansı üzerinden ilgili karar alıcılar ve sektör temsilcileri ile paylaşılacak.     

 

EÇEM’in NEXT-GEN Projesi Tamamlandı

2019 yılında İslam Kalkınma Bankası (IsDB)’nın Transformers Fonu ile desteklenmeye hak kazanan NEXT-GEN (Next Generation) Projesi Ocak 2021 itibariyle sona erdi. Yerelde enerji verimliliği liderlerinin yetiştirilmesi vizyonu ile yolan çıkan Proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve yerel yönetimler ile birlikte projenin uygulama alanı olan Güneydoğu Anadolu’daki 10 ilimizden (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) seçilen pilot meslek ve teknik liselerinde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kavramlarına yönelik farklı çalışmalar yapıldı.

Enerji Verimliliği Modülü’nün Öğretmenlere Hizmetiçi Eğitim kapsamına alınarak konunun öğretmenlere ve öğrencilere doğrudan aktarılması sağlanırken öğretmenlere ve ilgili belediyelerin enerji temsilcilerine yönelik İstanbul’da ve Gaziantep’te yapılan Enerji Verimliliği Çalıştayları ve atölyeler ile uygulamalı ve teorik eğitimler gerçekleştirildi. Belediyeler için enerji verimliliğine yönelik temel ilkelerin anlatıldığı Binalarda Enerji Verimliliği Klavuzu yayınlandı.

ACEEU (Girişimci ve Toplum ile Bütünleşen Üniversiteler Akreditasyon Konseyi) tarafından başlatılan Asya-Pasifik Triple-E Ödülleri’nde Yılın Toplumsal Katılım Girişimi Kategorisi’nde 'next generation near future' sloganı ile ‘’Onursal Mansiyon’’ ödülüne layık görülen ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebiir Kalkınma hedeflerinden Nitelikli Eğitim, Erişilebilir ve Temiz Enerji, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ve İklim Eylemi’ne katkıda bulunan Projemizin belgeselini NEXT-GEN Projesi Belgeseli adresinden izleyebilirsiniz.

Proje sonunda Dr. Deniz Şenol Sert, Yasemin Somuncu ve Nil Kutlar tarafından kaleme alınan “A Debate on Vocational Training in Energy, Refugees and Livelihood” başlıklı yayına aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

Panorama, Online Yayın, 24 Şubat 2021, (NEXT-GEN Projesi Politika Özet Yazısı);

https://www.uikpanorama.com/blog/2021/02/25/a-debate-on-vocational-training-in-energy-refugees-and-livelihood/ 

 

COVID-19 Pandemisi’ne İlişkin Topluma Yönelik 4 Farklı Yayın

Doç. Dr. Özgür Ertunç, Dr. Selenga Gürmen ve Prof. M. Pınar Mengüç koordinatörlüğündeki Özyeğin Üniversitesi COVID-19 Öngörü ve Çözüm Geliştirme Takımı faaliyetleri kapsamında Bilim Akademisi’nin bilim platformu olan SARKAÇ’ta konuyla ilgili dört makale yayınlandı. Pandemiye ilişkin konularda çokdisiplinli (multidisipliner), disiplinlerarası (interdisipliner) ve disiplinlerötesi (transdisipliner) çalışma yöntemleriyle topluma yönelik kavramlar geliştirmeyi hedefleyerek yapılan yayınlara aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.

- Ö. Ertunç, M. P. Mengüç, R. Diz-Küçükkaya, “Türkiye’de COVID-19 salgını normalleşme süreci ve dalgalanmalar”, Bilim Akademisi, Sarkaç Bilim Platformu, 30 Mayıs 2020, https://sarkac.org/2020/05/turkiyede-covid-19-salgini-normallesme-sureci-ve-dalgalanmalar/

- Ö. Ertunç, M. P. Mengüç, “Okullar ve üniversitelerin kapalı alanlarında koronavirüs bulaşma riski nasıl azaltılabilir?”, Bilim Akademisi, Sarkaç Bilim Platformu, 8 Ekim 2020, https://sarkac.org/2020/10/kapali-alanlarda-koronavirus-bulasma-riski-nasil-azaltilabilir/

- M. S. Gürmen, M. P. Mengüç, “Toplumsal krizlere aile terapisi yaklaşımı”, Bilim Akademisi, Sarkaç Bilim Platformu, 11 Şubat 2021, https://sarkac.org/2021/02/toplumsal-krizlere-aile-terapisi-yaklasimi/

- M. S. Gürmen, M. P. Mengüç, “Toplumsal sorunlar için davranış değişim modeli”, Bilim Akademisi, Sarkaç Bilim Platformu, 21 Şubat 2021, https://sarkac.org/2021/02/toplumsal-sorunlar-icin-davranis-degisim-modeli/ 

Bu yayınlara, Özyeğin Üniversitesi COVID-19 Öngörü ve Çözüm Geliştirme sayfasından da erişilebilir;

https://surdurulebilirlik.ozyegin.edu.tr/tr/ozu-covid-19-ongoru-ve-cozum-gelistirme-takimi